Föräldrar säger att de lever genom sina barn. Jag säger samma sak fast jag syftar på de nybörjare som jag introducerar till surfskisporten.

Igår tog jag med min vän Jana ut i ”dubbeln”. Dubbeln är en surfski jag är delägare i, vilken har plats för två paddlare. Denna typ av farkost kallas formellt SS2 (surfski 2:a) men vi delägare använder smeknamnet ”dubbeln”. Det är en Epic V10 Performance, jag tror den väger ca 20kg och den mäter hela 7,5m från för till akter. Det är en lång skönhet som inte är helt oproblematisk att transportera på biltak. På min surfbuss är det dock inga problem men en pall/stege till lastningen ser jag numera till att alltid ha i bagaget.

Igår var det dags igen att ta ut dubbeln eftersom min kompis Jana bett om att få prova på det där med surfski. Jag tycker det är helt suveränt att ta ut nybörjare i dubbeln. En van paddlare och en nybörjare kan tillsammans i dubbeln ge sig ut i ganska stora vågor och få surf direkt. Nybörjaren är dessutom aldrig ensam och kan lära sig paddelteknik från den vane paddlaren som sitter framför. Kort och gott: nybörjaren får action redan från första paddeltaget.

Instruktioner i stöttning.

Instruktioner i stöttning.

Sen finns det en till aspekt…om man har en bra relation till nybörjaren i  baksätet och vill busa lite så kan man se till att det blir väääääldigt blött för denna. Detta är givetvis inget nybörjaren förstår, att sittbrunnen fylls upp med vatten till armhålorna helt med flit.

Igår lovade DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) 8-10m/s S efter lunch. Ofta stämmer prognosen, ibland stämmer den sådär och någon gång ibland förespår den totalt fel. Igår stämde den väl sådär och det var inget riktigt tryck i vinden när vi kom till Draget vid Kungsbackafjorden. Men vågor fanns i alla fall men det dröjde en liten stund innan min actiontörstiga vän Jana tyckte det var häftigt. För att krydda lite körde jag blött-i-baksätes tricket och det hjälpte nog lite. Mitt för Gottskär var vågorna som finast och vi fick en hel del surf på de små men fina vågorna. Det blev mycket vila mellan ruscherna då Janas armar och axlar skrek av mjölksyra. Dels för att hon är ovan och dels för att hon paddlade i en ganska trång våtdräkt.

I baksätet kan det bli blött...

I baksätet kan det bli blött…

jana1

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogarkiv
Blogkategorier